دسته : بازاریابی و امور مالی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 437 KB
تعداد صفحات : 190
بازدیدها : 443
برچسبها : بنگاه های کوچک موفقیت بنگاه
مبلغ : 8000 تومان
خرید این فایلپایان نامه حاضر با عنوان فارسی بررسی عوامل مرتبط با میزان موفقیت بنگاه های کوچک در شهرستان اردبیل در 5 فصل کامل در فایل ورد قابل ویرایش آماده پرینت و استخراج pdf تهیه گردیده است. فایل دانلودی دارای پروپوزال و منابع و پرسشنامه های مربوط به پایان نامه می باشد.
چکیده :
در دهه های اخیر، در نتیجه جریانات مؤثر اقتصاد جهانی از قبیل: تغییرات فناوری، شدت یافتن رقابت جهانی و تقسیم بیش از حد بازارها ناشی از رشد تقاضای مصرف کنندگان برای تولیدات متنوع، گرایش به صنایع کوچک به میزان قابل توجهی افزایش یافته است به گونه ای که اغلب کشورهای جهان، توسعۀ صنایع کوچک را بعنوان یکی از اصلی ترین گزینه های خود برای حرکت در مسیر توسعه برگزیده اند. از طرفی در سایۀ هدایت و الزام سازمان جهانی تجارت، اقتصاد و بازار کشورهای مختلف به سرعت در حال پیوستن به جرگۀ اقتصاد باز، تجارت آزاد و بازار جهانی است. با توجه به اینکه در اکثر کشورهای دنیا بخش قابل ملاحظه ای از فعالیت های اقتصادی توسط شرکت های کوچک و متوسط انجام می شود و این شرکت ها مسائل و مشکلات خاص خود را در ورود به عرصۀ رقابت جهانی پیدا می کنند، شناسایی عوامل مؤثر در موفقیت یا شکست این صنایع، از زیربنایی ترین کارهایی است که باید در هر کشور، جهت افزایش نرخ موفقیت این صنایع و حرکت در مسیر توسعه از این طریق، انجام گیرد.
در این پایان نامه سعی کرده ایم تا عوامل مؤثر در موفقیت بنگاه های کوچک را در سه حوزه ی الف) خصوصیات کارآفرین (مهارت های کارآفرینی و تحصیلات) ب) ویژگی های بنگاه (اندازه بنگاه و وابستگی به منبع سرمایه) و ج) فضای کسب و کار (شرایط بازار و تکنولوژی) مورد مطالعه قرار دهیم.
روش تحقیق توصیفی- تحلیلی برای انجام این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است و جامعۀ آماری این پژوهش مالکان بنگاه های کوچک استان اردبیل( در صنایع مختلف ) خواهد بود که تعداد کل آنها 410 مالک بوده است،
با عنایت به نقش تأثیر گذار بنگاه های کوچک در متغیرهای کلان اقتصادی از قبیل اشتغال، تولید ناخالص ملّی، صادرات، ارزش افزوده و متعاقباً دستیابی به سطح بالاتری از رفاه اجتماعی، و جهت گیری های موجود در کشور برای حرکت در مسیر توسعه از طریق گسترش هر چه بیشتر این واحدها در کشور، و نیز با عنایت به اینکه تا کنون مطالعه ای در زمینۀ عوامل موفقیت این واحدها در کشور انجام نشده است، در این پژوهش سعی خواهیم کرد تا عوامل مرتبط با میزان موفقیت بنگاه های کوچک و زود بازده را در سه حوزۀ الف) خصوصیات کارآفرین ب) ویژگی های بنگاه و ج) فضای کسب و کار مورد مطالعه قرار دهیم.
چارچوب نظری تحقیق
دیوید استوری در سال 1994 درکتابی تحت عنوان شناخت بخش کسب و کارهای کوچک عوامل مؤثر بر رشد و موفقیت بنگاه های کوچک را در سه طبقۀ کلی دسته بندی کرده است که عبارتند از: خصوصیات کار آفرین، ویژگیهای شرکت و استراتژی های شرکت. نورال ایندارتی نیز در سال 2004 در پژوهشی تأثیر خصوصیات کارآفرین، ویژگیهای شرکت و عوامل زمینه ای، را بر موفقیت واحدهای کوچک مورد تایید قرار داد. با توجه به اینکه مشکلات صنایع کوچک در حوزه های گوناگونی از قبیل مدیریت افراد، شرایط شرکت ها و شرایط محیط پیرامونی مطرح شده اند، باید از مدلی استفاده شود که بتواند صنایع کوچک را در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار دهد و چون مدل ارائه شده توسط ایندارتی این قابلیت را دارد که صنایع کوچک را از سه منظر نسبتاً جامع مورد بررسی قرار دهد، این مدل به عنوان چارچوب نظری تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است.
هدف اصلی این تحقیق
دستیابی به درک عمیق تری نسبت به عوامل مؤثر بر موفقیت بنگاه های کوچک می باشد که برای این منظور اهداف فرعی زیر طراحی شده اند.
* تبیین تأثیر خصوصیات فردی کارآفرین بر موفقیت بنگاه های کوچک و زود بازده.
* تبیین تأثیر ویژگی های بنگاه بر موفقیت بنگاه های کوچک و زود بازده.
* تبیین تأثیر فضای کسب و کار بر موفقیت بنگاه های کوچک و زود بازده.
هدف کاربردی تحقیق
شناسایی عوامل مؤثر بر موفقیت بنگاه های کوچک و ارائه پیشنهاد هایی برای افزایش نرخ موفقیت آنها.
تعریف مفهومی و عملیاتی متغیرهای تحقیق :
در این تحقیق موفقیت تجاری بنگاه بعنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده و متغیرهای مستقل نیز شامل مهارت های کارآفرینی، تحصیلات، وابستگی به منبع سرمایه، اندازه بنگاه، شرایط بازار و تکنولوژی بنگاه کوچک می باشند.
موفقیت را دستیابی به چیزی که آرزو شده، یا برای آن طرح ریزی شده یا تلاش شده است تعریف کرده اند. و یا رویدادی که طی آن هدف ازپیش تعیین شده به انجام می رسد.
بیشتر دانشمندان و نویسندگان سعی کرده اند تعریف جامع و کاملی از موفقیت ارائه دهند تا مورد استفادۀ همگان قرار گیرد اما شمار فراوان این تعاریف خود موجب گردیده است که تا به حال توصیف دقیق و مشخصی از این کلمه در دست نباشد و در واقع ندانیم که اصولاً موفقیت چیست و ما دستیابی به چه چیزهایی را موفقیت می دانیم.
یکی از دلایل عمدۀ تعدد تعاریف موفقیت، برداشت های گوناگونی بوده که از این مفهوم شده است. بسا افرادی که به دلیل دستیابی به خواسته هایشان خود را موفق و کامیاب می پندارند، اما این موفقیت از نظر دیگران چندان ارزش و اعتباری ندارد ویا افرادی هستند که احساس می کنند موفق شده اند ولی وقتی واقعاً در آن تفکر می کنند، می بینند پدیدۀ فوق آن موفقیتی که فکر می کردند نیست. بنا براین موفقیت امری نسبی بوده و هرگز تعریف واحدی به خود نمی پذیرد.
موفقیت برای افراد مختلف در حوزه های گوناگون به اشکال متفاوتی نمود می یابد، از قبیل موفقیت شخصی، موفقیت تجاری، موفقیت اجتماعی، موفقیت شغلی و... بنابراین برای ارزیابی میزان موفقیت، باید بدانیم که موفقیت از کدام منظر مورد بررسی است تا بر اساس شاخص های مرتبط با همان حوزه درصدد ارزیابی میزان موفقیت برآییم.
در این پایان نامه موفقیت تجاری یک شرکت را بر مبنای طول دوره بازگشت سرمایه و میزان رشد سود خالص شرکت و همچنین میزان رضایتمندی مالکان از این دو مؤلفه مورد ارزیابی قرار داده ایم که به وسیله پرسشنامه و با مقیاس فاصله ای اندازه گیری می شود.
کارآفرینی فرایند خلق چیز جدید با ارزش، از طریق اختصاص زمان و تلاش مورد نیاز، در نظر گرفتن ریسک های مالی، روانی و اجتماعی، جهت رسیدن به پاداشهای پولی و رضایت فردی و استقلال می باشد. ویژگی های متعددی برای کارآفرینان در نظر گرفته شده است، از قبیل : کنترل و نظم درونی، ریسک پذیری، نوآوری، برنامه ریزی و تعیین اهداف، ارتباطات شفاهی یا ارتباطات کلامی. که در این پژوهش به وسیله پرسشنامه و با مقیاس فاصله ای اندازه گیری می شود.
سطح سواد، میزان دانش و اطلاعاتی است که فرد در طول دوران زندگی خویش آموخته است که در این تحقیق میزان تحصیلات مالک بنگاه با مقیاس فاصله ای و به وسیله پرسشنامه اندازه گیری می شود.
کشورهای مختلف با توجه به شرایط متفاوت اقتصادی و صنعتی خود معیارهای گوناگونی را برای تقسیم بندی شرکت ها، از نظر اندازه، مورد استفاده قرار می دهند. از جمله این معیارها عبارتند از : تعداد کارکنان، سرمایه، میزان فروش، دارایی کل و ظرفیت های تولیدی. اندازۀ بنگاه ها در این پژوهش بر مبنای تعداد کارکنان آنها مورد ارزیابی قرار می گیرد که به وسیله پرسشنامه و با مقیاس فاصله ای اندازه گیری می شود.
بنگاه های کوچک نیز همانند سایر شرکت ها، جهت بقا و توسعه فعالیت های خود نیازمند منابعی هستند تا از طریق آنها، هزینه های مربوط به فعالیت های خود را پوشش دهند. محل هایی که بنگاه ها جهت تأمین مالی خود به آنها مراجعه کرده و نیازمندی های مالی خود را مرتفع می کنند، منبع سرمایه بنگاه نامیده می شود. منابع متعددی برای تأمین مالی صنایع کوچک وجود دارد اما سه منبع مهمترین و رایجترین منابع بنگاه های کوچک دراغلب کشورها هستند که عبارتند از: منابع شخصی، منابع خانوادگی و منابع بانکی.
در این پایان نامه میزان وابستگی هر بنگاه به منابع یاد شده را (برای انجام امور تجاری بنگاه) از طریق پرسشنامه و با مقیاس فاصله ای اندازه گیری می شود.
شرایط بازار : به طور کلی شرایط بازار در قالب موضوعاتی چون تبلیغات، بازاریابی، فروش و شرایط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بیان می شود.
ویژگیهای یک بازار را که شرکتی وارد آن می شود یا در آن فعالیت دارد و یا یک محصول جدید به آن معرفی می گردد، از قبیل : تعداد رقبا، سطح یا شدت رقابت و نرخ رشد بازار را، شرایط بازار گویند.
در این تحقیق شرایط رقابتی حاکم بر بازار یک شرکت، در قالب سه مؤلفه مورد بررسی قرار می گیرد که عبارتند از : اندازه بالقوه و واقعی بازار، رشد بازار و سود آوری بازار. که به وسیله پرسشنامه و با مقیاس فاصله ای اندازه گیری می شود.
تکنولوژی مجموعه ای از سخت افزار و نرم افزار است که باید به شکل مناسبی ترکیب شود تا تولید کالا و خدمات امکان پذیر گردد. اجزای تکنولوژی عبارت است از:
• تجهیزات، ماشین آلات و ابزار
• مهارت و تجربه انسانی
• داده ها و دانش، فنون، روش ها و فرآیندها
• سازمان و مدیریت
در عمل، ترکیبات متفاوتی از اجزای مذکور تکنولوژی، یک کسب و کار را شکل می دهند.
یکی از تصمیمات مهم کارآفرینان در ایجاد کسب و کار، انتخاب تکنولوژی مناسب است. در این تصمیم، کارآفرین باید ترکیب مناسبی از اجزای فوق را به کار گیرد تا در راه اندازی و توسعه کسب و کار جدید، موفق باشد.
قابلیت های تکنولوژیک هر بنگاه کوچک را می توان در قالب 4 مؤلفه مورد ارزیابی قرار داد که عبارتند از : نسبت افراد با تحصیلات فنی به کل پرسنل بنگاه، سطح استفاده از ماشین آلات در فرایند تولید، مدرنیزاسیون ماشین آلات و میزان استفاده از رایانه در امور تولیدی.
در این پژوهش قابلیت های تکنولوژیک یاد شده، برای هر بنگاه کوچک، از طریق پرسشنامه و با مقیاس فاصله ای اندازه گیری می شود.
خرید و دانلود آنی فایل